PROFESOR al „Universității Lucian Blaga” din Sibiu, acuzat de hărțuire sexuală și abuz: „I-a întrebat de câte ori au făcut sex”

PROFESOR al Universității Lucian Blaga din Sibiu, acuzat de hărțuire sexuală și abuz: I-a întrebat de câte ori au făcut sex
Publicat: 12/10/2024, 14:05
Actualizat: 12/10/2024, 14:07

34 de studenți din anii II și III ai Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu au depus pe 4 iunie o sesizare către conducerea instituției referitoare la comportamentul abuziv al profesorului universitar doctor Eugen Iordănescu.

După cazul lui Alfred Bulai, un alt profesor de la o prestigioiasă universitate din România este acuzat de hărțuire sexuală a studenților și abuz.

Este vorba de Eugen Iordănescu, profesor în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, din cadrul instituției menționate.

Aceste este președintele Camerei de Comerț și Industrie din Sibiu (CCIS), și e foarte cunoscut Sibiu. Iordănescu este familiarizat și cu oamenii legii, fiind cercetat în mai multe dosare și declarat nevinovat, în câteva spețe.

Numele lui Eugen Iordănescu, profesor universitar la Facultatea de Științe Socio-Umane, apărut, luna trecută, pe rolul Curții de Apel Alba, într-un proces în care este acuzat de delapidare și trafic de influență. Acesta a fost  colaborator al fostei Securități, însă Universitatea Sibiu a transmis că nu îl poate concedia.

Acuzațiile studenților: „A tras-o de tricoul pe care îl purta, s-a retras șocată”

În plângerea depusă de studenți, profesorul Eugen Iordănescu este acuzat că îi umilește în timpul cursurilor, îi obligă se se urce pe mese și pe scaune și să stea în picioare în fața clasei, ca modalitate de a-i pedepsi, îi întreabă dacă au făcut sex. Cadrului didactic i se reproșează că se adresează studenților într-o manieră disprețuitoare și le pune în pericol rezultatele, din cauza unor deadline-uri pentru proiecte, în intervale de timp foarte problematice pentru studenți, inclusiv în vacanțe.

Studenții își susțin afirmațiile atașând capturi de pe plaforma de comunicare a clasei și descrierea unor dialoguri de la cursuri și laboratoare, la care au fost martori cu toții,  scrie Investigatoria.

De asemenea, studenții au atașat și fotografii care arată cum Iordănescu își ridică studenții în picioare pe scaune pentru a le da lecții de psihologie, în cadrul unor experimente percepute de mulți dintre ei ca umilitoare.

Alte studente vorbesc despre atingeri nepotrivite.

„Semnalăm, de asemenea, o zonă de comportament foarte discutabil și profund inadecvat, considerăm noi. În repetate rânduri, dl prof. Iordănescu atinge picioarele persoanelor care stau alături de dânsul în cadrul laboratoarelor, corectează poziții ale colegelor atingându-le, în timpul cursurilor se plimbă printre bănci și atinge pe umeri colege într-o manieră ce se vrea prietenoasă, dar care creează mult disconfort persoanelor în cauză. O altă colegă a semnalat și am fost martori la întâmplare mulți dintre noi, că a tras-o de tricoul pe care îl purta, iar când aceasta s-a retras șocată, a privit-o foarte urât, o altă colegă primește palme peste frunte la care dl. profesor îi spune ”așa ai primit binecuvântarea”.

”Asupra uneia dintre colegele noastre și-a îndreptat atenția în mod excesiv, atitudine ce se califică exact în sfera actelor de persecuție – nu este curs să nu-i pomenească numele, să nu îi solicite răspunsuri la modul agresiv, jignitor. Dacă pune întrebări sau solicită explicații suplimentare pentru diverse nelămuriri este pe tonul ”repetă ce ai spus, ridică-te în picioare” – este intimidant când ți se cere în mod autoritar, ca o formă de pedeapsă să te ridici în picioare și să repeți ce ai spus. Acestea sunt forme și metode de adresare dintr-un regim de tristă amintire. Nu doar pe această colegă o ridică în picioare, pe oricine. Este adevărat, că mai ridică colegi în picioare și să-i felicite, sau aplaude pentru că au realizat foarte bine niște sarcini. Acestei colege i-a spus la un curs ”te învăț eu psihologie, dar o să te doară”.

„Unei colege i-a corectat constant poziția, la fiecare laborator, justificând cu faptul că nu are o poziție de psiholog profesionist, fără să fie nimic inadecvat în poziția colegei noastre – doar stătea pe scaun cu mâinile în spate și fără să aibă picioarele încrucișate. Ca să-i corecteze poziția i-a adus două markere, i-a pus mâna pe mâinile ei și i le-a pus pe genunchii ei, intrând în spațiul personal și dovedind lipsă de respect și cuviință. Pe aceeași colegă, cât și pe un coleg, i-a întrebat în primele laboratoare de câte ori au făcut sex în săptămâna respectivă – precizând că nu e obligatoriu să răspundă. Precizarea în sine nu își are deloc rostul, ea nu anulează impertinența întrebării”, se precizează în document.

Răspunsul Universității la sesizarea studenților

Trei săptămâni a durat ca studenții să primească un răspuns de la Comisia de Etică a Universității, prin care li se cere numele, prenumele și alte date de identificare pentru a se demara o anchetă internă, deși lista era semnată, iar documentul a fost trimis pe email, de pe o adresă validă. Pe aceeași adresă fiind transmis dealtfel și mesajul Comisiei de Etică, scrie site-ul local Turnul Sfatului.

Studenții au răspuns că își asumă toate cele consemnate în sesizare, mai ales că inițial au depus plângerea la conducerea departamentului de Psihologie și la decanul Facultății de Științe Socio-Umane.

”Prin faptul că ne-am lăsat numele și prenumele, semnătura, anul de studii care atestă calitatea noastră de studenți, considerăm că este mai mult decât suficient la identificarea noastră în concret. Avem toți o adresă de mail instituțională – pe care am și fost, de altfel, anunțați de adresa Comisiei – ce este la vedere”, precizează ei.

Universitatea reacționează după apariția investigației

După ce materialul de presă despre sesizarea studenților la adresa comportamentului inadecvat al lui Eugen Iordănescu, ULBS a reacționat, precizând că există o investigație în curs. De patru luni.

Având în vedere constatarea investigației derulate de Investigatoria Press, cu privire la un cadru didactic al ULBS și publicate în data de 10.10.2024, confirmăm faptul că în acest moment există o sesizare depusă la Comisia de Etică a ULBS, care are ca obiect situația descrisă și că această sesizare este în curs de cercetare. În mod evident, orice faptă prin care se încalcă normele legale și asupra căreia există soluții judecătorești, atinge, într-o măsură diferențiată (în functie de autor, gravitatea faptei, circumstanțe și împrejurări) imaginea și reputația universității. Nu vom rămâne indiferenți față de soluțiile legale, date de organele competente”.

Site-ul de investigații l-a contactat pe profesorul Eugen Iordănescu pentru o reacție, dar acesta a refuzat dialogul. “Nu sunt interesat! Adresați-vă conducerii facultății!”

FOTO: Facebook

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Un cuplu de români și cei opt copii ai lor au ocupat, abuziv, o casă...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Mihai Găinușă și Oana Paraschiv au bătut palma cu Antena 1. Apar în noul sezon...
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar...
14 județe au intrat sub avertizare cod galben de vreme severă. ANM anunță răcire, ploi...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Reacţia SRI după ce Ambasada SUA în România a emis o alertă de securitate privind...
Încălzirea prin maree, observată pe o lume din sistemul NOSTRU solar!
Buletinele trebuie înlocuite! Când expiră cărțile de identitate de identitate în România
Ce tragedie, Fotbalistul de la națională, omorât din cauza unei glume neinspirate
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Discursul nesfârșit despre risipa alimentară: ce ne oprește să o combatem?